Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lépj most!

HTML

Klíma MA. És holnap?

Koppenhágai klíma csúcs blogja. A magyar globkrit mozgalom és a magyar civil szervezetek véleménye a klímaváltozásról és a politikai teendőkről. Készüljünk sivatagi életmódra, vagy abba hagyjuk a gázok eregetését? Megjegyzéseket, írásokat ide várjuk:

klimacsucs@gmail.com

Csatlakozz!

Bookmark and Share Subscribe

Climate Scoreboard

Friss topikok

Ijesztő mértékben olvad az Antarktisz

2009.12.01. 19:06 Gaiaman

 Az index is ráállt a klímaváltozás sztorira. 

A kutatók eddig jobbára az északi sarkvidék jégtakarójának eltűnésétől tartottak, az Antarktisz jegét aránylag biztonságosnak tartották, többek között az ózonlyuk miatt, aminek az időjárásra gyakorolt hatása a felmelegedés ellen hat a sarkvidék felett. Most azonban az ENSZ Scientific Committee on Antarctic Research programjának tudósai (több mint száz kutató 13 országból) aggasztó adatokat tettek közzé az antarktiszi jéggel kapcsolatban.

antarktis

A sarkvidék nyugati felén (ez a kisebbik oldal a jellegzetes formájú félszigettel) a gleccserek ijesztő tempóban olvadnak, aminek a hosszú távú következménye a tengerszint drasztikus emelkedése lesz: ez száz év alatt akár másfél méter pluszt is jelenthet az eddig becsült 20-60 centiméteres emelkedés mellé. Ezt 2007-ben számolták ki szintén az ENSZkutatói, de akkor az Antarktisz és Grönland olvadását nem vették számításba.


Bár a sarkvidéki jégtakaró az 1980-as évek óta 11 százalékkal vastagodott, viszont a gleccserek, és a tengeri jég a globális felmelegedés miatt gyors ütemben tűnnek el. Ráadásul az üvegházhatást fokozó gázok mennyisége a légkörben még egy ideig valószínűleg nőni fog, míg az ózonlyuk már gyógyul, és a XXI. század második felére talán teljesen el is tűnik. Az ózonlyuk hatására kialakult erősebb szelek és az atmoszféra változásai megszűnnek, és ez tovább gyorsítja az olvadást. 2100-ra a tengeri jég harmada tűnhet el az Antarktisz környékéről.Az olvadásnak tragikus következményei lehetnek az élővilágra, mielőtt még a tengerszint emelkedése kezdene igazán kínos lenni a tengerparti városok számára. A pingvinek, halak és bálnák fő táplálékául szolgáló plankton mennyisége rövid időn belül megfeleződhet a felmelegedő vízben, alga- és korallfajok halhatnak ki, ha nem tudnak alkalmazkodni a megváltozó környezethez (és a változás gyorsabb annál, mint amihez alkalmazkodni tudnának). Ráadásul olyan invazív fajok tűnhetnek fel a felmelegedő sarkvidéken (mint a dél-amerikai sziklarákok), amelyek természetes ellenség híján mértéktelenül elszaporodva óriási pusztítást vihetnek végbe az ökoszisztémában.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: antarktisz klímaváltozás jégtakaró

A bejegyzés trackback címe:

https://klima.blog.hu/api/trackback/id/tr621567013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása