Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lépj most!

HTML

Klíma MA. És holnap?

Koppenhágai klíma csúcs blogja. A magyar globkrit mozgalom és a magyar civil szervezetek véleménye a klímaváltozásról és a politikai teendőkről. Készüljünk sivatagi életmódra, vagy abba hagyjuk a gázok eregetését? Megjegyzéseket, írásokat ide várjuk:

klimacsucs@gmail.com

Csatlakozz!

Bookmark and Share Subscribe

Climate Scoreboard

Friss topikok

COP15 előadások: A klímaváltozás belső dimenziói

2009.12.11. 18:51 CsibaKata

Egy világ, ami a legtöbb esetben érdekek vagy identitás mentén megosztott, most talán közös nevezőt talál. Ez a gondolat többször elhangzik "A klímaváltozás belső dimenziói" című előadáson. Világunk legelterjedtebb vallásainak képviselői ültek a színpadon, a teremben a hangulat kellemes és békés, barátságos, már-már szeretetteljes és családias. A lelki tanárok feladata most az, hogy arról beszéjenek, miként jelenik meg a belső világunk minősége a külső környezetünkben, hogyan képeződnek le gondolataink a fizikai világban. Mit jelent a belső klíma és mi köze van ennek a COP15 klímacsúcshoz. 

Amiben egyetért minden lelki vezető és lelki segítő, a probléma gyökere, hogy a mai kor embere elveszítette a kapcsolatot a természettel. A folyamat a fejünkben kezdődött el, amikor individualizálódtunk, amikor abba a tévhitbe estünk, hogy önállóak és függetlenek vagyunk az egésztől, a környezetünktől, a természettől, a mindenben megnyilvánuló Istentől, letlégyen bárhogyan nevezve is. A valóság és a tapasztalat ezzel szemben azt mutatja, hogy saját fizikai mivoltunkban is folyamatos kapcsolatban és anyagkörforgásban állunk a közvetlen környezetünkkkel, és lelkünk, tudatunk, lényegünk, önvalónk is folyamatos kiad és befogad hatásokat a külvilágból és végső soron egy és azonos vele. Ha felismerjük, hogy mi nem csak hogy a természet része vagyunk, hanem maga a természet vagyunk, akkor a környezet állapotára éppen olyan figyelemmel tudunk majd lenni, mint saját testünk állapotára. Ki tudná tönkretenni a természetet, miközben tudja, hogy az valójában ő maga.

A vallás szférája az érzelmek és kevésbé az értelem szférája, azonban életünk jelentős részét érzelmeink és szubjektív benyomásaink irányítják függetlenül attől, hogy milyen mértékben vagyunk intellektuális és milyen mértékben emócionális típusúak. Lényegében döntéseinknél nem lehet kizárni a szubjektív elemeket, és ezen előadás szereplői egyetértettek azzal, hogy nem is kell. Elvesziítettük a kapcsolatot a külső természettel és sajnos a saját belső örökölt természetünkkel. A belső hangot nyomjuk el a modern világ zajaival. Azt a hangot, mely odabentről taníthatna meg minket arra, hogy mi a helyes és mi a helytelen. Azt a fajta igazságot taníthatná meg, amit nem kívülről kapunk, hanem önmagunk által belülről nyerünk, amit a legmélyebb lényünk tud természeténél fogva. Ha erre a hangra figyelnénk, tanulhatnánk, és újra csatlakozhatnánk a természet teljességéhez. INTUITION = INNER TUTITION. Játék a szavakkal, vagy a megérzés, a belső vezérlő hang tényleg a saját belső mesterünk, s a bennünk élő bölcs tanár, amire a mai világunkban nem szokás figyelni?

Az előadás mondanivalója szavakkal nehezen kifejezhető, oda szeretné üzenetét eljuttatni, ahova a szavak nem jutnak el, csak egy mélyebb megértés. A tény, hogy egy ilyen spirituális előadás a nem hivatalos klímacsúcs (Klímaforum09) egyik megbecsült és teltházas előadása volt azt mutatja, hogy a vallásoknak, a lelki vezetőknek a vallási különbségeket félretéve kell lépniük egy közös cél érdekében. És az előadás üzenete az volt, hogy erre készek és képesek.

1 komment

Címkék: klímaváltozás mtvsz koppenhága 2009 tudatformálás ember természet

A bejegyzés trackback címe:

https://klima.blog.hu/api/trackback/id/tr711590984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vámos Balazs 2011.01.21. 15:31:08

Szia!

Gyönyörű beszéd. Pusztán kiegészíteném:
Az élelmiszer egyenlőtlenül van elosztva aminek következményeként konfliktusok születnek illetve születhetnek. A húsevésnek óriási szerepe van és nem csak az éhező nélkülönözőkre gondolok. Több mint 51 %-ban felelős a globális felmelegedésért.
...és még sorolhatnám de inkább ajánlanék pár oldalt a figyelmetekbe. Köszi sziasztok.
www.suprememastertv.com/hu
www.globalisfelmelegedes.info
www.vegetarianus.info
süti beállítások módosítása