Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lépj most!

HTML

Klíma MA. És holnap?

Koppenhágai klíma csúcs blogja. A magyar globkrit mozgalom és a magyar civil szervezetek véleménye a klímaváltozásról és a politikai teendőkről. Készüljünk sivatagi életmódra, vagy abba hagyjuk a gázok eregetését? Megjegyzéseket, írásokat ide várjuk:

klimacsucs@gmail.com

Csatlakozz!

Bookmark and Share Subscribe

Climate Scoreboard

Friss topikok

Kifustoltek Christianiat

2009.12.15. 01:46 Klíma kommandó

Tegnap este a rendorrobotok annak rendje es modja szerint kipakoltak Christianiat, ahol tobb ezer ember bulizott volna bekesen. A kozponti satorban Hardt, Klein es fokepp a CJA (Climate Justice Action) karizmatikus szonoka, Tadji Muller eloadasai arrol szoltak, hogy kik vagyunk es mit akarunk elerni. A lelkesito beszedek no meg a balkani ska muzsika annyira feltuzelt par embert, hogy kimentek balhezni a varosba. A rendoroknek mi sem volt termeszetesebb, mint hogy lejatszak az unalomig ismert taktikai jatekot, s elfoglaltak az autonoom terulet.

 A bulin tobb ezer ember vett volna reszt, de a Reclaim the Power partynak rossz vege lett, a legokatonak kedelyesen kikalauzoltak minden bulizot a kisse feldult bejarathoz. A helyszinen volt tucatnyi magyar, nem tudni olýanokrol, akiket letartoztattak volna. Amig folytak kint az utcai kergetozesek es neolitikumi fegyverekkel vivott harcok, addig a magyar delegacio java resze cigany zenere es reagee-re mulatott a satorban, de volt egy konyygaz, mely kikergetett mindenkit a satorbol. Az aktivistak megnyugtatasara szant Trauma központ ajtaját is betörték a rohamrendorok. Tobb magyar meg idoben elhagyta a teruletet az epulo barrikadok kozt.

A rendorok hiperkorrektek: Stay this line! No problem, we will escort you out. Well done,. Ennyi hangzott el toluk. Hatalmas tapasztalattal rnedelkeznek mar a Christiania harcokban, es nem is akarnak minenkit nyakra fore bevinni. A rendorkutyak nyuszitese bejart minden utcasarkot, mert szegeny blokik nem kaptak gazalarcot.

Christianiaban messze nem ez az elso ilyen attrocitas, legutobb egy eve voltak napokig tarto zavargasok, amikor az egyik kozponti kulturalis kozpontot bezartak. Akkor a hidat 25 percig tudtak tartani a kemnylegenyek/leanyok a rendorokkel szemben. Most sem sokaig sikerult.

Christiania szabad varost 1971-ben alapitottak dan hippik, aki bekoltoztek a kikoto melletti hasznalaton kivuli kaszarnyakba. 1989-ben a dan parlamant elfogadta a Christianai torvenyt, es eleg nagy autonomiat adtak a varosresznek. Fuggetlenseguket kihasznalva kozossegi elvek szerint mukodnek egyutt egymassal. Sajat reszveteli elven mukodo onigazgato torvenyhozassal rendelkeznek. Christianiaban egyszeruek a torvenyek: tilos a lopas, az eroszak, a fegyverek es kesek tartasa, a golyoallo melleny viselese, a kemeny drogok fogyasztasa, es motorosbandak nem hajthatnak be. Nagyon magas a koztulajdon aranya, pl minda 120 autojuk es 1500 kerekparjuk kozos.

A 34 hektarnyi teruleten 815 ember eli nem szokvanyos mindennapjait. A lakosok szama nem novekszik, mert dan kormany jo ideje nem ad letelepedesi engedelyt senkinek, megvarjak, mig kihalnak az oreg hippik. Sajat soruk, es egy nemzetkozi focicsapatuk is van, amely megrendezte a nem FIFA orszagok vilagbajnoksagat, aho resztvett Tibet, es Gronland mellett, az akkor meg forradalmi allpotokban levo Kelet-Timor.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: politika rendőrség christiania naomi klein koppenhága 2009 hardt tadji

A bejegyzés trackback címe:

https://klima.blog.hu/api/trackback/id/tr11598868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása