Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lépj most!

HTML

Klíma MA. És holnap?

Koppenhágai klíma csúcs blogja. A magyar globkrit mozgalom és a magyar civil szervezetek véleménye a klímaváltozásról és a politikai teendőkről. Készüljünk sivatagi életmódra, vagy abba hagyjuk a gázok eregetését? Megjegyzéseket, írásokat ide várjuk:

klimacsucs@gmail.com

Csatlakozz!

Bookmark and Share Subscribe

Climate Scoreboard

Friss topikok

Amikor a hableány is begurul...

2009.12.15. 19:48 Alexa (MTVSZ)

A 2009. évi Mérges Hableány díj győztese a biotechnológiai óriás, a Monsanto lett a szavazatok 37%-ával. Az eredményt Naomi Klein, kanadai író és újságíró jelentette be az ENSZ klímakonferencián Koppenhágában. A Shell olajcég lett a második (18%), melyet a hatékony klímavédelmi lépések szabotálásáért "érdemelt ki"; a harmadik az Amerikai Kőolaj Intézet lett (14%).

Tízezer ember szavazott a Mérges Hableány díj szavazásán. A díjat a koppenhágai kis hableány szobor után nevezték el, aki igen mérges a multicégek valódi klímavédelmet aláásó lobbizására. Nyolc jelölt került fel közönségszavazásra a www.angrymermaid.org oldalra.

Az agráróriás Monsanto azért kapott jelölést a díjra, mert genetikailag módosított (GM) vetõmagjait úgy népszerűsíti, hogy azok megoldást jelentenek az éghajlatváltozásra, és e növényeket agroüzemanyagként próbálja lobbizni. A terjedõ latin-amerikai GM-szójaültetvények óriási erdõirtáshoz és üvegházgáz-kibocsátás növekedéshez vezetnek. A "Felelõs szója kerekasztal" (The Round Table on Responsible Soy, RTRS), melynek a Monsanto is tagja, felháborító módon csak tovább népszerûsíti a cég érvelését azzal, hogy megengedi, hogy a GM szóját "felelõs terméknek" minõsítsék. A Monsanto ráadásul be akarja lobbizni a GM szóját az egyik kiotói rugalmassági mechanizmus, a Tiszta Fejlesztési Mechanizmus (CDM) alá.


A Mérges Hableány díj szervezői az Attac Denmark, a Corporate Europe Observatory, a Focus on the Global South, a nemzetközi Föld Barátai (Friends of the Earth International), az Oil Change International és a Spinwatch.

2 komment

Címkék: klimavaltozas mtvsz koppenhága 2009

A bejegyzés trackback címe:

https://klima.blog.hu/api/trackback/id/tr891600616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fidusz 2009.12.16. 02:37:01

Videó a Mérges Hableány díj átadásáról: performance, Naomi Klein beszéde és a győztesek kihirdetése:
www.youtube.com/watch?v=Ge864JnnVm0

fidusz 2009.12.16. 02:44:28

On presenting the award Naomi Klein talked about the influence of the corporate lobbyists in the in UN climate talks.

"In the Bella Center [the conference venue] you don't hear about the real solutions that are being talked about on the streets. They're not on the agenda. There aren't sessions about how to tax the windfall profits of the oil companies. We don't hear about the growing call to keep the tar sands in the land. It's always market based solutions" she said.

Why? "Because the politicians in at the conference are bought and paid for by big business" she concluded as she went on to announce the results.

Forrás: www.foei.org/en/blog/2009/12/15/monsanto-win-the-worst-cororate-lobbyist (FoEI blog)
süti beállítások módosítása