Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lépj most!

HTML

Klíma MA. És holnap?

Koppenhágai klíma csúcs blogja. A magyar globkrit mozgalom és a magyar civil szervezetek véleménye a klímaváltozásról és a politikai teendőkről. Készüljünk sivatagi életmódra, vagy abba hagyjuk a gázok eregetését? Megjegyzéseket, írásokat ide várjuk:

klimacsucs@gmail.com

Csatlakozz!

Bookmark and Share Subscribe

Climate Scoreboard

Friss topikok

Világ parasztjai egyesüljetek

2009.12.14. 16:51 Klíma kommandó

 

Világ parasztjai egyesüljetek

 

Tegnap a Via Campesina nemzetközi parasztmozgalom demonstrációt tartott Koppenhága belvárosában. A demonstráción a beszédeket az Európai Parlament képviselői, Latin-Amerikai országok parasztmozgalmainak a vezetői tartották, az intenzív vegyszerhasználó agro-business dán óriásvállalatának a székháza előtt. Eredetileg egy disznógyár előtti demonstrációról szóltak a hírek, de a rendőri készültség pacifikálta az akciót, és így disznónak öltözött emberek hívták fel a figyelmet az intenzív mezőgazdaság klímaváltozásra gyakorolt hatására.

 

A kb. ezer főt tartalmazó tömeg bohócok és dobosok vezetésével, zöld Via Campesina zászlók alatt spontán vonulásba kezdett Koppenhága belvárosában. A tömeghez csatlakozott még hat-hétezer ember, akik fokozódó rendőri őrizet mellett énekeltek és táncoltak a koppenhágai utcákon. Amikor a tömeg az alternatív csúcs központjánál, a Klíma Fórumnál járt, akkor a rendőrök lezárták annak a bejáratát, és a kint dohányzó blogírót sem engedték vissza az épületbe félórán át. A menetet végül a rendőrök, a szokásos taktikájukkal felszeletelték, és beterelték egy nagyobb térre. A téren népkonyhát üzemeltető svéd fiatalok házilag termesztett zöldségből készült forró levessel várták a demonstrálókat.

 

A Via Campesina, a tüntetés szervezője a Koppenhágában lévő globális civil szervezetek közül az egyik legerősebb, aki támogatja a Klíma Igazságozság ernyője alá összegyűlt Mozgalom által követelt politikai intézményrendszer változást, és a gondolati és gazdasági paradigma váltást. A Via Campesina tömöríti a világ parasztmozgalmait, legtöbb képviselőjük Latin-Amerikai, de sokan vannak Afrikából és a Távol-Keletről is. Az európai szárnyban központi szerepet játszanak a franciák, a Confederation Paysanne nevű szervezet az francia zöldekkel szövetségben az Európai Parlamentben is rendelkezik két képviselővel. Az egyikük a híres McDonald's romboló, José Bové.

 

A mozgalom fő célja az élelmiszer önrendelkezés ideájának a gyakorlatba ültetése, és a paraszti mezőgazdaság támogatása a nagyüzemi intenzív mezőgazdasági termeléssel szemben. Magyarországon nincs tagszervezete a Via Campesinának. A Jobbik parasztjai próbáltak közeledni, de a Via Campesina nem árul egy gyékényen Mozgalom azokkal, akik a társadalmi kirekesztést hirdetik. Élő szakmai kapcsolatot ápolnak viszont a Lehet Más a Politika szakmai képviselőivel.

A Via Campesinának csak alulról szerveződött mozgalmak és gazdaszervezetek lehetnek tagjai, pártok nem.

 

A Reclaim the Fields Mozgalom is nagyon aktív Koppenhágában. A fiatal parasztok, a Via Campesina szimpatizánsai, több akció szervezésében is részt vesznek. A holnapi mezőgazdasági tüntetésen több látványos akcióval is felhívják majd az emberek figyelmét arra, hogy a super-hipermarketek polcain lévő zöldségeknek és más élelmiszereknek nagyon magas „klímaköltsége” van. Az otthon, vagy helyi kisparaszti birtokon termelt élelmiszerekkel szemben, amely termelési módra való áttérés sokat segíthet a klímaváltozás elleni küzdelemben. A Reclaim the Fields Mozgalomnak Magyarországon egy húsz fős csoportja működik, akik közül hárman részt vesznek a koppenhágai eseményekben is.

 

Szólj hozzá!

Címkék: klímaváltozás koppenhága 2009 via campesina reclaim the fields

A bejegyzés trackback címe:

https://klima.blog.hu/api/trackback/id/tr571597674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása