Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lépj most!

HTML

Klíma MA. És holnap?

Koppenhágai klíma csúcs blogja. A magyar globkrit mozgalom és a magyar civil szervezetek véleménye a klímaváltozásról és a politikai teendőkről. Készüljünk sivatagi életmódra, vagy abba hagyjuk a gázok eregetését? Megjegyzéseket, írásokat ide várjuk:

klimacsucs@gmail.com

Csatlakozz!

Bookmark and Share Subscribe

Climate Scoreboard

Friss topikok

No borders, no nations

2009.12.14. 15:48 Akira san

A mai napon egy jelentős méretű demonstráció vonult a dán védelmi minisztérium épülete elé, hoyg felhívja mindenki figyelmét, a klímaváltozás problémája nem csak a széndioxid-kibocsátás szabályozásáról szól. A klímaváltozás okozta természeti katasztrófák, a fogyatkozó nyersanyagokért vívott konfliktusok miatt több százezrek válnak hontalanná a harmadik világban már most, ami csak fokozódni fog, ahogy a klímakrízis hatásai erősödnek.

A megélhetésüket, otthonukat és biztonságukat elvesztett tömegek teljesen reménytelen helyzetben keresnek új hazát, és ugyan ez elsősorban regionális vándorlást jelent, sokan keresnek menedéket Európában, ahol azt gondolják, biztosíthatják maguknak a nyugodt életet.

Az EU bevándorláspolitikája azonban egyre inkább a kirekesztés, illetve a határokon kívül tartás politikája, az Európa Erőd folyamatos erősítése. A menedékkérőket, akik mégis az erődön belülre kerülnek egy ideig fogda-szerű körülmények között tartják, gyakorlatilag bűnözőkként kezelik őket, vagy olyanokként akiket csak a nyugati társadalom gazdagságán való élősködés motivál, amely gazdagság gyakran a menekültek és bevándorlók élhetetlenné vált hazájának kiszipolyozásából származik. 

A menekült státusz kérelmi eljárás bonyolult, szigorú és leginkább azt igyekszik bizonygatni, hogy az adott menekült valójában "csak" gazdasági migráns. Akinek elutasítják a kérelmét,  azt visszataszítják oda, ahonnan eljönni kényszerült. Ráadásul menekült státuszt csak az kaphat, aki bizonyítani tudja, hogy a hazájában üldözték, tehát ha a házadat és földedet elmossa az ár, és ezért leszel földönfutó, az nem kvalifikál.

A tüntetők dobokkal zászlókkal, tarnszparenssekkel, szoros láncba tömörülve mutatták szolidaritásukat  a jelen és a jövő menekültjeivel, bevándorlóival, a deportálások megszüntetését követelték. Fő jelszavuk szerint egy igazságos világban nincsenek határok és mindenkit mindenhol szivesen látnak. A tömeg a rendőröktől elzárt védelmi minisztérium elől a parlament elé vonult, ahol elkötötték az épület előtt kifeszített föld-léggömböt, ezzel jelezvén, ők készek változtatni a világon. A tüntetést a rendőrség nemsokkal ez után atrocitások nélkül feloszlatta.

Szólj hozzá!

Címkék: politika klímaváltozás koppenhága 2009 klímamenekültek

A bejegyzés trackback címe:

https://klima.blog.hu/api/trackback/id/tr921597513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása