Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lépj most!

HTML

Klíma MA. És holnap?

Koppenhágai klíma csúcs blogja. A magyar globkrit mozgalom és a magyar civil szervezetek véleménye a klímaváltozásról és a politikai teendőkről. Készüljünk sivatagi életmódra, vagy abba hagyjuk a gázok eregetését? Megjegyzéseket, írásokat ide várjuk:

klimacsucs@gmail.com

Csatlakozz!

Bookmark and Share Subscribe

Climate Scoreboard

Friss topikok

Jöttünk, vonultunk, győztünk?

2009.12.13. 14:02 Klíma kommandó

A tegnapi nap a civil erődemonstráció jegyében telt. Délelőtt kék esőkabátos tömeget képezve árasztjuk el a belvárost, „elmosva” a klímaváltozásra adott rossz válaszokat. A felvonulók hihetetlen kreatívak: óriáshóember, zsinóron rángatott politikusbábok, gumicsónakos szörfözés a tömegen, ezerféle kosztüm és minden sarkon egy csapat jegesmedve, azokat mindenki szereti. Aki nem készült, annak sem kell szomorkodnia, a szervezők készültek táblákkal és zászlókkal, ezek kézről kézre járnak.

Képek itt találhatóak: lmv.hu

 

Itt van mindenki, civil szervezetek, szakszervezetek, zöld pártok Európa minden sarkából. Igazából nem nagyon tudom, hogy ők mit gondolnak, mit akarnak, a szónokok is az általánosságok szintjén maradnak, a menet jelmondata: WHAT DO WE WANT? CLIMATE JUSTICE! WHEN DO WE WANT IT? NOW! Ebbe aztán mindenki azt képzel bele, amit akar.

 

Délután megindul a menet a Bella Centerhez, a konferencia hivatalos helyszínéhez. Tíz kilóméternyi menetelés, de bírjuk, a hangulat magával ragad, a pálinka melegít. Megérkezünk végre, alig állunk a lábunkon, de várjuk a finálét – mi lesz most? Nagyjából semmi nem lett. Persze, be kéne törni, a falakon belülre kerülni és elmondani, mit gondolunk, mit akarunk. Ennek persze semmi esélye, kordonok és rendőrök sorfala hermetikusan elzárta a konferenciaközpontot. Ezt bizony nem szervezték túl. Nincsenek lélekmelegítő szónoklatok, lelkesítő zene, fáklyák vannak ugyan, de ez nem elég a lelkesedés fenntartásához. Így hát fáradtan lézengünk egy darabig, majd győz a hideg és a fáradság, hazaküzdjük magunkat.

 

Este a dán híradóban a „rendbontásokon” van a hangsúly. Felmerül a kérdés, hogy akkor miért is meneteltünk egy fél napon keresztül? Azon vitázunk, hogy minek van több értelme, mik a helyes módszerek, mi a legcélravezetőbb. Az erőszak az, ami sajtót kap, az Index aznap esti főcíme: „Törtek-zúztak a klímáért”, a százezres menetet épp, hogy megemlítik a cikkben. Megengedhető az erőszak jó célok érdekében? A kép az este későbbi szakaszában azonban nagyban árnyalódik. Befut két csapattársunk, egyenest az örsről. Mivan???

(Erről többet a következő posztokban…)


 


 


 

1 komment

Címkék: politika klímaváltozás áradat koppenhága 2009 klíma csúcs

A bejegyzés trackback címe:

https://klima.blog.hu/api/trackback/id/tr891594157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ababo 2009.12.14. 02:23:25

A vége nagyon nem volt megszervezve, de maga az útvonal is feleslegesen hosszú volt, bár csak hat km.
süti beállítások módosítása