Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lépj most!

HTML

Klíma MA. És holnap?

Koppenhágai klíma csúcs blogja. A magyar globkrit mozgalom és a magyar civil szervezetek véleménye a klímaváltozásról és a politikai teendőkről. Készüljünk sivatagi életmódra, vagy abba hagyjuk a gázok eregetését? Megjegyzéseket, írásokat ide várjuk:

klimacsucs@gmail.com

Csatlakozz!

Bookmark and Share Subscribe

Climate Scoreboard

Friss topikok

La Via Campensina kiáltványa

2009.12.02. 01:56 Akira san

A Via Campesina nemzetközi parasztmozgalom aktívan részt fog venni a koppenhágai alternatív találkozókon. Ezzel a kiáltvánnyal hívják fel a világ figyelmét, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem a tányérunkon kezdődik:

A Kistermelők hűtik le a Földet!

Kistermelők – nők és férfiak- a világ minden szegletéből Koppenhágában gyülekeznek majd decemberben, hogy képviseljék a klímakrízissel kapcsolatos javaslatukat. A fenntartható mezőgazdaság és a lokális élelmiszer-termelés valójában lehűti a Földet. A paraszti gazdálkodás megköti a talajban a szenet és kevesebb fosszilis üzemanyagot használó gépet és kémiai anyagot igényel. Ráadásul ha helyi ételeket eszünk, kevesebb energiát használunk el az élelmiszer föld körüli szállítására. Mivel az ipari mezőgazdaság szerepe hatalmas az üvegházhatású gázok kibocsátásában, az ipari monokultúrákról fenntartható kistermelői mezőgazdaságra való nagymértékű áttérés és a helyi piacok fejlesztése az üvegházhatású gázok kibocsátásának jelentős csökkenéséhez vezetne.

A fogyasztás visszafogására irányuló komoly programokkal párosítva egy ilyen terv minden kibocsátás-kereskedelemmel, biomérnökösködéssel és egyéb, a UNFCCC által jelenleg is tárgyalt technológiai és piaci megoldásokkal kapcsolatos megbeszéléseket lényegtelenné tehetne.

 

Mi úgy hisszük, hogy ezeket az elképzeléseket képviselni kell Koppenhágában. Mi úgy hisszük, muszáj meghallani az emberek hangját a világ minden tájáról. Az egyre növekvő globális demokratikus mozgalom az igazságosságért, más társadalmi mozgalmakkal együtt azért készül a COP 15 csúcsra, hogy ezeknek az ügyeknek a fontosságát hangsúlyozza.

Az emberek hangja sok formát ölthet, suttoghat vagy kiálthat, énekelhet vagy játszhat, beszélhet vagy vitatkozhat. A társadalmi mozgalmakkal története tanúsítja, hogy a tiltakozásnak is több formát ölthet. A la Via Campesina-nál a polgári engedetlenség mindig a élelmiszer-függetlenség védelmének stratégiai részét képezte, a vitával, politikai munkával és a valódi alternatívák népszerűsítésével együtt. Amikor több száz földműves foglal el egy transznacionális vállalat által megkaparintott földet, amikor ezrével gyülekeznek a WTO előtt és az agrárpiaci liberalizációk végét követelik, mi megvédjük az élethez való jogunkat. A jogunkat, hogy ellássuk a világot és saját magunkat étellel. A jogunkat a tiszteletre és a szegénységből való kiemelkedésre.

A La Via Campesina támogatja az erőszakmentes polgári engedetlenséget, és részt is vesz benne, ha egy igazságosabb és méltóbb társadalom fejlesztését szolgálja. Egyértelműen elutasítjuk az erőszakot, mint az aktivizmus formáját, mint ahogy elutasítjuk a zárt ajtók mögött megtárgyalt politikák erőszakosságát. A politikai döntések, amelyek a cégeket szennyezési kreditekhez juttatják, hogy aztán monokultúrás ültetvényeket hozzanak létre, erőszakos döntések, amelyek a távoli falvakban a földek elhagyásához, a földművelők ellenállásához, elnyomáshoz és a környezet pusztulásához vezetnek.

 

Határozottan elítéljük az elnyomó törvényeket, amelyeket Dániában hoztak az eltérő vélemények elnémítására. Az UNFCCC-re felkészülve összefogásra és mozgósításra szólítjuk fel a különböző, sokféleségükben gazdag társadalmi mozgalmakat. Mi hisszük, hogy egy magabiztos demokráciát csak erősíthet, ha engedi az embereket a világ minden tájáról, hogy megvédjék és kiteljesítsék az éghajlati- élelmiszeri és társadalmi igazságosságot.

 

Josie Riffaud, A La Via Campesina Nemzetközi Szervezőbizottságának tagja, és a klímaváltozás-ügy felelőse

Henry Saragih, A La Via Campesina főkoordinátora

Jakarta, 2009 november 6.

Szólj hozzá!

Címkék: klímaváltozás felhívás parasztok koppenhága 2009 via campesina

A bejegyzés trackback címe:

https://klima.blog.hu/api/trackback/id/tr191567929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása